Beginnen met Enormail

Wat is Enormail?

Enormail is een gebruiksvriendelijk e-mailmarketing programma gericht op ondernemers. Met behulp van Enormail kan je snel en eenvoudig een effectieve e-mailmarketing strategie opzetten voor je bedrijf. Je hebt geen technische kennis nodig en het verzenden van e-mails is net zo eenvoudig als het typen van een mailtje. Enormail is makkelijk in gebruik maar ook voldoende krachtig om de gevorderde e-mailmarketeer te voorzien.

Hoofdstukken

Begrippenlijst

Als je net start met e-mailmarketing kan ik mij voorstellen dat een aantal begrippen in deze gids niet direct een beeld oproepen. Daarom hebben we eerst een aantal begrippen op een rijtje gezet.

1. Mailinglijst

Je mailinglijst is de basis van je e-mailmarketing. Hierin worden alle e-mailadressen en contactgegevens van je inschrijvers bijgehouden. Je mailinglijst laat ook zien wie zich uitschrijft voor je e-mailberichten of e-mailadressen die niet meer bestaan.

2. Aanmeldformulier / opt-in formulier

Het aanmeldformulier is een formulier dat je op je website of webshop plaatst waarop bezoekers zich kunnen inschrijven op je mailinglijst. Een aanmeldformulier wordt ook wel een opt-in of inschrijfformulier genoemd.

3. Inschrijvers / Contacten

Met inschrijvers bedoelen we de mensen die zich aanmelden op je mailinglijst. In Enormail heten deze mensen contacten. Je contacten zijn dus alle inschrijvingen die op je mailinglijst staan.

4. opt-in / double opt-in

Met opt-in bedoelen we het proces dat een bezoeker van je website een inschrijver op je mailinglijst wordt. We maken onderscheid in single- en double opt-in. Met single opt-in is iemand na het invullen van je aanmeldformulier direct ingeschreven op je mailinglijst. Met een double opt-in moet er eerst een link worden aangeklikt in een bevestigingsmail voordat de inschrijver op je mailinglijst komt te staan.

5. Autoresponder / e-mail funnel

Met een autoresponder of ook wel e-mail funnel kan je een serie e-mailberichten klaarzetten die automatisch naar je inschrijvers worden verzonden zodra ze op je mailinglijst staan. Een goed voorbeeld van een autoresponder is een welkomstbericht dat automatisch wordt verzonden nadat iemand nieuw is op je mailinglijst.

6. Segmenten

Segmenten zijn selecties van je mailinglijst op basis van filters. Bijvoorbeeld: Iedereen die woont in Amsterdam. Of iedereen die je laatste mailing hebben geopend. Met segmenten kan je delen van je lijst mailen die voldoen aan jouw zoekfilters.


Stap 1. Aanmelden voor Enormail

Beginnen met e-mailmarketing is reuze simpel met Enormail. Binnen enkele handelingen kan je je eerste mailing verzenden en ben je goed op weg om een succesvolle e-mailmarketing strategie uit te rollen. Om te starten heb je een Enormaill account nodig. Registreer een account door rechtsboven in de website op nu gratis beginnen te klikken.

Vul je gegevens in op het registratieformulier. Na het verzenden van het formulier start je direct in de Enormail omgeving.

Nadat de registratie is voltooid kan je beginnen met het inrichten van Enormail.


Stap 2. Een mailinglijst aanmaken

Je mailinglijst is het belangrijkste onderdeel in Enormail. Je lijst houdt namelijk alle e-mailadressen en contactgegevens bij van je inschrijvers. Zonder mailinglijst heb je dus geen plek om je contacten op te slaan. Het eerste wat je dus gaat doen in Enormail is een mailinglijst aanmaken. Klik op "Start met Enormail en maak je eerste mailinglijst" of ga naar "Contacten" in het hoofdmenu en klik op "Nieuwe mailinglijst".

In het mailinglijst aanmaken scherm geef je een naam op voor je mailinglijst. Als je een website hebt kan je bijvoorbeeld de naam van je bedrijf of website invullen. Je kunt een onbeperkt aantal mailinglijsten aanmaken dus als je meerdere websites hebt kan je voor elke website een mailinglijst aanmaken.


Stap 3. Bestaande contacten importeren

Als je net begint met e-mailmarketing heb je waarschijnlijk nog geen mailinglijst opgebouwd. Maar als je al een tijdje als ondernemer werkt heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een lijst met klanten opgebouwd. Je kunt je contacten eenvoudig importeren in Enormail door naar "Contacten" te gaan in het hoofdmenu. Klik vervolgens op "Importeren" bij je mailinglijst. Kijk voor hulp bij het importeren in onze kennisbank.


Stap 4. Een aanmeldformulier maken (optioneel)

Als je helemaal nog geen contacten hebt moet je deze verzamelen op een mailinglijst zodat je naar deze contacten mailings kan gaan versturen. Het verzamelen van contacten kan je via een inschrijfformulier op je website doen. Om nieuwe inschrijvingen op je mailinglijst te verzamelen heb je een inschrijf- of aanmeldformulier nodig. Dit formulier plaats je op een duidelijke plek op je website zodat je bezoekers gemakkelijk hun naam en e-mailadres kunnen achterlaten bij een websitebezoek. Enormail biedt veel mogelijkheden om een aanmeldformulier te maken. Je kunt een simpele landingspagina maken maar ook slimme formulieren die getoond worden bij het verlaten of bezoeken van je website. Voor alle opties en meer hulp bij het aanmaken van een aanmeldformulier kan je onze kennisbank raadplegen.

Je maakt een aanmeldformulier door naar "Formulieren" te gaan in het hoofdmenu. Klik vervolgens op "nieuw formulier".

In het nieuw formulier aanmaken scherm vul je de naam van je formulier in en selecteer je de mailinglijst waarop mensen die zich via dit formulier aanmelden terechtkomen. Kies vervolgens of je een single of double opt-in proces wilt gebruiken. In de meeste gevallen kies je voor double opt-in. Dit staat standaard aan en betekent dat inschrijvers eerst moeten bevestigen voordat ze worden ingeschreven. Meer informatie? Wat betekent single- en double opt-in?

Nadat je het formulier heb opgeslagen kan je het formulier zelf geheel opmaken en vormgeven. Dit hoeft niet maar als je bijvoorbeeld je logo of huisstijl wilt toevoegen kan je dit gemakkelijk doen met de opties aan de rechterkant van formulier.

Als je het formulier heb opgeslagen kan je het aanmeldformulier gaan publiceren op je website. Dit kan met behulp van onze Wordpress plugin of via een regelcode in je website. Kijk in onze kennisbank voor de mogelijkheden van het publiceren.


Stap 5. Je eerste mailing verzenden

Nu je een mailinglijst hebt en daarin contacten hebt toegevoegd kan je je eerste mailing gaan verzenden. Klik op "Mailingen" in het hoofdmenu en vervolgens op "Nieuwe mailing".

In het volgende scherm kies je het type mailing dat je wilt gaan verzenden. Als je een normale tekstmail wilt maken kies je voor de "Standaard mailing". Je kunt hierin afbeeldingen toevoegen maar geen volledig opgemaakte mail maken in je huisstijl. Deze mail is het beste te gebruiken als je een gewoon tekstmail wilt verzenden. Indien je een volledig opgemaakte mailing wilt met je huisstijl kies je voor "Live designer".

Afhankelijk van het gekozen mailing type kom je in het scherm terecht waar je de maling kan kan gaan opmaken. Geef een onderwerp op en schrijf of maak de mailing op met de editor. Als je de mailing eerst wilt testen kan je een Test mail verzenden naar 3 gekozen ontvangers.

Zodra de mailing klaar is en naar wens kan je de mailing gaan verzenden. Vink bij optie 6. de mailinglijsten aan waarheen je de mailing wilt gaan verzenden. Klink vervolgens onderaan op "Opslaan en doorgaan naar verzenden".

Je kunt de mailing direct verzenden of op een later tijdstip.

Na het verzenden staat de mailing in de wachtrij om te worden verzonden. Afhankelijk van het gekozen tijdstip waarop de mailing moet worden verzonden wordt deze direct of op de ingeplande datum en tijd verzonden. Je kunt nu gerust iets anders gaan doen. Je ontvangt van onze een bericht per e-mail wanneer wij de mailing voor jou hebben verzonden.


Stap 6. Statistieken bekijken

Zodra je mailing is verzonden kan je bekijken hoe goed je mailing wordt geopend en of mensen doorklikken op eventuele linkjes die je in je mail hebt gezet. Ga hiervoor naar "Statistieken" in het hoofdmenu en klik vervolgens op de mailing waarvan je de statistieken wilt zien.


Stap 7. Een autoresponder opzetten

De echte kracht van e-mailmarketing wordt pas zichtbaar als je gebruik gaat maken van onze autoresponder. Deze handige functie zet een serie e-mailberichten klaar voor iedere inschrijver op je mailinglijst vanaf de datum van inschrijving. Je kunt hierdoor automatisch persoonlijke e-mailberichten verzenden terwijl je hiervoor niets hoeft te doen. De ontvanger denkt dat jij hem aan het mailen bent en raakt vertrouwd met je. Dit maakt van je inschrijvers op je mailinglijst warme leads en klanten.

Een autoresponder is gekoppeld aan je mailinglijst. Je activeert deze door naar Autoresponders te gaan in het hoofdmenu. Klik vervolgens op Nieuwe autoresponder.

In het autoresponder aanmaken scherm geef je een naam op voor de autoresponder. Bijvoorbeeld: welkomstmails. Vervolgens kies je de lijst waarop de autoresponder geactiveerd moet worden. Iedere inschrijver die zich op die mailinglijst aanmeldt zal dan automatisch je mails uit de autoresponder gaan ontvangen.

Nadat je de autoresponder hebt opgeslagen kan je e-mailberichten gaan toevoegen. Klik op Voeg het eerste bericht toe aan deze autoresponder. Vervolgens kan je kiezen wat voor type bericht je wilt toevoegen. Deze keuzes komen overeen met het opmaken van een mailing in deze gids.

Met opmaken van een autoresponder bericht is hetzelfde als het opmaken van een mailing. Het enige verschil is dat een autoresponderbericht niet direct verzonden kan worden. Dit gebeurt namelijk automatisch zodra iemand zich nieuw aanmeldt voor je mailinglijst. Je kunt daarom aangeven hoeveel tijd er tussen het moment van aanmelden moet zitten en het verzenden van dit bericht. Je kunt onbeperkt berichten toevoegen aan je autoresponder en zoveel mails inplannen als je wilt maar meestal zijn 7 tot 10 mails gebruikelijk.

Voor verdere uitleg over het inrichten van een autoresponder verwijzen we graag naar het volgende helpartikel: Hoe richt ik met Enormail een autoresponder in?


TIP

Als je nog meer informatie wil lezen over het belang van e-mailmarketing adviseren we je om ook onze E-mailmarketing blauwdruk te lezen in ons blog. Met deze startershandleiding bundelen we de belangrijkste tips, definities en trucs om je op weg te helpen en jouw e-mailmarketing effectiever en winstgevender te maken.


Tot slot

Door het volgen van deze stappen heb je een goede basis gelegd voor een resultaatgerichte e-mail strategie. Enormail biedt nog veel meer mogelijkheden voor het integreren van je mailinglijst met andere diensten, automatiseren of het verzenden naar segmenten.

Onze klantenservice staat klaar om je te helpen bij het opzetten van je e-mail strategie. Wij helpen je graag verder als je ergens niet uitkomt of advies wilt. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor de feedback Er was een probleem om je waardering op te slaan. Probeer het later nog eens.

Geen antwoord op je vraag? Hoe kunnen we helpen? Hoe kunnen we helpen?