Wat is het verschil tussen een single- en double optin?

Bij Enormail heb je de keuze om contacten op je mailinglijst te laten inschrijven met een single opt-in of een double opt-in. Een double opt-in is niet verplicht in Nederland maar je moet echter wel kunnen aantonen dat iemand heeft aangegeven jouw mailingen te willen ontvangen. De veiligste manier hiervoor is een double opt-in. Een single opt-in is wel verplicht, iemand moet duidelijk worden gemaakt dat hij/zij zich inschrijft voor een mailinglijst op het moment dat hij/zij het e-mailadres afgeeft.


Zie ook: Hoe voorkom ik nepaanmeldingen op mijn mailinglijst?

Wat betekent Single opt-in?

Bij een single opt-in heeft een gebruiker aangegeven mailingen van jou te willen ontvangen. De gebruiker heeft het e-mailadres aan jou gegeven bijvoorbeeld via een inschrijfformulier, optinpagina of door klant te worden bij jouw bedrijf. Vanaf dit moment mag jij deze gebruiker mailen. 

Wat betekent Double opt-in?

Bij een double opt-in ofwel confirmed opt-in heeft een gebruiker niet alleen toestemming gegeven om mailingen aan hem of haar te versturen maar hij/zij heeft dit e-mailadres ook bevestigd door middel van een bevestigingsmail. Wanneer je tijdens het aanmaken of bewerken van een opt-in formulier in Enormail ervoor kiest om gebruik te maken van een double opt-in dan verstuurt Enormail automatisch deze bevestigingsmail.

In de bevestigingsmail staat een linkje waarop de gebruiker kan klikken. Op deze manier weet je zeker dat het e-mailadres ook daadwerkelijk toebehoort aan degene die het e-mailadres bij jou heeft achtergelaten.


Mailinglijsten die zijn opgebouwd met double opt-in zijn over het algemeen kwalitatief betere lijsten. Wanneer er een type fout wordt gemaakt of een niet bestaand e-mailadres wordt aangeleverd dan zullen deze niet op je mailinglijst worden toegevoegd. Ook voorkom je zo dat gebruikers die helemaal geen mail wensen te ontvangen toch mail van jou ontvangen. 

Doordat de mailingen enkel bij de juiste mensen terecht komen zul je minder "mislukte" e-mailadressen terug krijgen wanneer je een mailing verstuurt, ook zul je hogere open ratio's krijgen en een lagere klachtenratio. Al deze onderdelen spelen bij de grote e-mailpartijen zoals Gmail, Outlook, Hotmail & Yahoo een grote rol in het bepalen of een mail in de SPAM beland of dat deze wordt afgeleverd.

Over het algemeen is het aan te raden om double opt-in te gebruiken, in sommige specifieke gevallen kun je kiezen voor een single opt-in.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor de feedback Er was een probleem om je waardering op te slaan. Probeer het later nog eens.

Geen antwoord op je vraag? Hoe kunnen we helpen? Hoe kunnen we helpen?