Hoe verhoog ik de openratio van mijn mailings?

Een gemiddelde openratio ligt tussen de 20% en 35%. Hier enkele algemene tips om je openratio te verhogen:

1.  Probeer te spelen met de onderwerpregel

Maak het spannend voor de ontvanger, je raakt snel ondergesneeuwd in andere marketingmails. Als je wilt dat nog meer mensen de mail openen zal je wat met het onderwerp van de mail kunnen experimenteren. Een onderwerp als "Nieuwbrief week 7" zullen niet veel mensen openen, maar "De laatste kans voor..." weer wel. Probeer te spelen met je onderwerpregel. Maak het spannend voor de ontvanger, je raakt snel ondergesneeuwd in andere marketingmails. Gebruik ook geen hoofdletters in je onderwerp.

Enkele globale tips op basis van bewezen methodes:

  • Probeer maximaal zo'n 10 woorden te gebruiken of 60 karakters
  • Probeer niet meer dan 1 Emoji te gebruiken
  • Gebruik geen hoofdletters
  • Gebruik niet meer dan 3 speciale karakters (bijvoorbeeld uitroepteken)
  • Voor mobiel geldt als optimaal een aantal van maximaal 60 karakters
  • Voor pc geldt als optimaal een aantal van maximaal 120 karakters

2. Personaliseer je mailing en onderwerp

Aanvullend op punt 1 kan je je mailing en onderwerpregels personaliseren. Gebruik bijvoorbeeld de voornaam van de klant in het onderwerp. Je zet dan in de onderwerpregel "Beste Johan, profiteer nu van dit unieke aanbod!". Als iemand zijn voornaam ziet in de onderwerpregel triggert dit eerder tot een doorklik. Zie: Hoe personaliseer ik een mailing?.

Let op; het personaliseren van je mailings is alleen mogelijk is als je de beschikbaarheid hebt over de voornaam en eventuele andere naw-gegevens van de klant.

3. Verstuur je mailing op een andere dag of tijdstip

Over het algemeen worden e-mails het vaakst geopend binnen een uur van aankomst, dus probeer de mail te sturen wanneer je denkt dat de ontvangers hem kunnen lezen. Over het algemeen worden e-mails het vaakst op de namiddag of avond geopend. In de ochtend worden mails ook wel geopend maar vaak zijn de mensen dan druk bezig met het opstarten van de dag of aan het werk. Vaak worden dan niet gerelateerde mails al gauw direct gearchiveerd of verplaats naar de prullenbak. Mailings worden over het algemeen het vaakst geopend op de dinsdag, woensdag of donderdag.

4. Mail je inactieve contacten of verwijder ze

Inactieve contacten zijn contacten op je mailinglijst die langer dan 6 maanden staan ingeschreven en geen enkele e-mail of autoresponder bericht hebben geopend. Wij adviseren om deze contacten nog eenmaal een mail te sturen en ze anders uit te schrijven van je lijst. 

Een mail naar je in-actieve leden sturen kan op deze wijze: Een mailing versturen naar inactieve contacten.

Als men deze mail niet meer opent adviseren we om je inactieve contacten te verwijderen. Naast dat het kosten bespaart omdat je minder ingeschreven contacten hebt, zorgt het er ook voor dat je openratio's omhoog gaan en je verzendreputatie verbetert waardoor je e-mailberichten beter worden afgeleverd. Zie: Hoe schoon ik inactieve contacten op?

5. Verzend eenmalig een follow-up mailing

Naar al je contacten die je mailing niet hebben geopend kan je een follow-up mailing sturen. Hierdoor kan je je openratio tot wel 30% verbeteren. Hoe verstuur ik een follow-up mailing?.

6. Verzend minder vaak

Uiteraard ook niet weinig. De truc is om de juiste balans te vinden tussen de frequentie van mailen zodat mensen wel geïnteresseerd blijven maar niet te vaak.

7. Houd je lijst up-to-date

Mail alleen mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Probeer desnoods 2 lijsten aan te houden. 1 voor vaste klanten en lezers en 1 voor mensen die minder vaak bestellen. Pas je verzendfrequentie dan ook aan op de lijst.

8. Gebruik segmentatie om relevante mailings te sturen

Als je je lijsten opdeelt in segmenten kan je specifieker en gerichter mailings versturen. Zie: Hoe kan ik lijsten segmenteren?

9. Voorkom spamklachten 

Hoe meer spamklachten hoe meer e-mailproviders geneigd zijn om je mail in de spambox te plaatsen. Spamklachten voorkom je door niet te frequent te mailen, alleen naar mensen te mailen die zich daadwerkelijk hebben ingeschreven en geen expliciete tekst te gebruiken.

10. Voorkom dat je mails in de spambox komen

Het terechtkomen in de spambox heeft veel te maken met je verzendreputatie. Kortom; hoe beter jouw mailings gelezen en geopend worden hoe minder de kans is dat je in de spambox terechtkomt. Hoe je dat kan voorkomen kan je lezen in het volgende artikel: Hoe voorkom ik dat mailings in de spambox terecht komen?

11. Verzend vanaf je eigen domein

Dit kan de aflevering verbeteren maar is geen garantie. Zie hier voor een handleiding: Domein authenticatie


Bovenstaande tips zijn een goed uitgangspunt om mee te beginnen maar ze zullen niet altijd helpen als ze jouw publiek niet dienen. Je moet je doelgroep goed kennen en duidelijk zijn voor wie de mailing bedoeld is. Zijn je lezers drukke ondernemers die hun e-mail willen checken tijdens de lunch, of zijn het eigenaren van kleine bedrijven die laat thuis komen? Is de inhoud werk gerelateerd ? Of is het voor de vrije tijd? Je moet je e-mail timing aanpassen om te voldoen aan de behoeften van je doelgroep en je aanpassen aan hun schema.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor de feedback Er was een probleem om je waardering op te slaan. Probeer het later nog eens.

Geen antwoord op je vraag? Hoe kunnen we helpen? Hoe kunnen we helpen?